TRENDS Magazin

„Kicsit más” vezetési élmény

Fiatal hölgy tartja kordában a lóerőket egy AXION kormánya mögött – kecsesen, mégis biztos kézzel, meglehetősen nehéz terepen. Nézzük csak, mit jelent a legnagyobb teljesítmény egy kőbányában!


Az erős gépek ebben a környezetben úgy hatnak, mint játékszerek egy óriási homokozóban. Meredek, saras szerpentinutak vezetnek a bánya peremétől a mélyben meghúzódó középpontig, ahol összegyűlt az esővíz és az elolvadt hó. A különleges sziklaformációkból, mint egy könyvből lehet az utolsó földtörténeti kor történéseit olvasni. A színek a feketétől a szürke legkülönfélébb árnyalatain keresztül egészen az okkerig és a barnáig változnak. Az egyetlen élénk szín: a világoszöld, LM 0205 kóddal jelölt, s a mezőgazdasági gépek színskáláján „vetésizöldnek” nevezett pötty, ami kitartóan rója útját a hatalmas sziklák között.

Úton a kőbányában

Egy olyan helyen, mint amilyen ez is, Nadine Stepper is kicsinek és törékenynek tűnik. Pedig igazán nehéz munkát végez. A hölgy egy 33 éves logisztikai szakember, aki 2018 szeptembere óta alkalmazottja a német Linckh bérvállalkozásnak, s szállítja a Schotterwerke Markgröningen (Markgröningen Kavicsgyár, SWM) vállalat megbízásából a hatalmas kőtömböket a kitermelés helyszínéről, lentről, a feldolgozás helyére, fentre. „Mindig is érdekeltek a hatalmas masinák” meséli az acélidegekkel megáldott fiatal hölgy. „A kőbánya eléggé menő munkahely!”

Nadine egy AXION 930-at vezet. A 350 lóerős erőgép a különleges kihívásoknak éppúgy meg tud felelni, mint a vezetője. „Szélsőséges időjárási körülmények esetén ez a gépkapcsolat még az olyan erős munkagépeknél, mint egy dömper, is hatékonyabb.” meséli Nadine Stepper, és már előre örül, milyen jó lesz beülni a traktorba. „A fülke hihetetlenül kényelmes, a kezelőszervek használatát könnyű megérteni, a teherautóra szóló jogosítványommal semmilyen kompromisszumba nem kell belemennem, vezethetem ezt a gépet is.” egészíti ki mondandóját egy elégedett nevetéssel. A burkolat nélküli utakkal a heves esőzések vagy a tavaszi olvadás után különösen nehéz megbirkózni. Mindig higgadtan, figyelmesen kell vezetni, hiszen nem veszélytelen ez az útszakasz. A keskeny ösvényen két gépkapcsolat már nem fér el egymás mellett. Aki először érkezik, az megy rajta végig először, ezt a mottót követik a sofőrök, habár Nadine még egy kicsit berzenkedik ez ellen. „A kőbánya tapasztalt, öreg rókái gyakran akarják bebizonyítani, milyen is a <<férfias vezetési stílus>>” kuncog. Azért ő inkább mindig megfontolt marad. Főnöke, Martin Linckh tudja, hogy Nadine Stepperre minden körülmény között számíthat.

Martin Linckh 35 éves bérvállalkozó szülei mezőgazdasági családi vállalkozást vezettek. Mindig is tudta, hogy ezt a vállalkozást egyszer ő fogja tovább vinni. Ezért is végzett el egy nagy- és külkereskedelmi képzettséget nyújtó iskolát, és néhány éves, mezőgazdaságon kívüli szakmai gyakorlat után a mezőgazdasági mester képzést. 2017-ben vette át szülei gazdaságának vezetését. 




Linckh úr hetente háromszor maga áll az öreg kemence mellé, hiszen a „fatüzelésű kemencében készült kenyér sütése a főnök dolga!”

Több lábon állni

Vállalkozásait tekintve három lábon áll: a mezőgazdasági üzeme szántóföldi növénytermesztéssel, sertéstenyésztéssel és különleges növénykultúrákkal foglalkozik. Vetésforgójában cukorrépa, őszi búza, őszi árpa, kukorica és lucerna található. 800 hízós sertéstelepén antibiotikum-mentes hízlalást folytat. A különleges növénykultúrák közé tartozik az eper, tökfélék és a virágok, amiket mind maga takarít be. Tevékenységének második köre az őstermelői tevékenység, amelynek keretén belül saját termékeit feleségével közösen értékesítik, közvetlenül a farmjukon. Az üzlet már közel 30 éve működik a gazdaság területén, saját húsrészleggel, kenyér- és pékáruval, lekvárokkal, különféle gyümölcslevekkel a polcain. 2014 óta létezik a harmadik láb, a bérvállalkozás, amely már a kezdetektől fogva a szállítási munkákra és építkezésekre fókuszál.
A gazdaság gépparkjába 5 CLAAS traktor (AXION 660, 810, 2 db 870 és egy 930), 1 TORION, 3 teherautó, egy négytengelyes, két pótkocsis nyerges vontató 4 földmunkagép, egy vontatott permetező tartozik, de ezeken felül Martin Linckh egy gépközösségnek is tagja.
„Fontos, hogy növekedésünk lassú és egészséges legyen.” hangsúlyozza a fiatal vállalkozó. „Befektetéseim mindig az aktuális és várható megrendeléseim figyelembevételével történnek. A traktor-pótkocsi gépkapcsolat és a billentőkocsi párosnak mostanában a környéken elég munkát találok.”
A növekedés lehetőségét a jobb képesítésekben látja. Ezért négy éve megszerezte a forgalomirányítói végzettséget, ami az ipari árufuvarozási engedély megszerzéséhez szükséges. A képzés egyrészről segíti a fejlődést, másrészről viszont korlátozó tényező. „Stuttgart körzetében teljes a foglalkoztatottság. Ezért nagyon nehéz nehézgép kezelőt találni” véli Linckh. „Hogy Nadine-t megtaláltam, igazi szerencse volt.”

Szállítójármű kerestetik

A kőfejtőnek már két éve dolgozik Martin Linckh, és a megbízások száma egyre csak emelkedik. Az összesen öt CLAAS traktorjából kettő kizárólag itt dolgozik. A terhelés egyértelműen nagyobb, mint a mezőgazdasági szállításoknál. „A traktorok a kavicsbányában évente átlagosan 1700 üzemórát dolgoznak. Leginkább a hajtómű van a legnagyobb terhelésnek kitéve.” A Markgröningen Kavicsgyár Linckh vállalkozásától igény szerint rendeli a technológiákat, mivel a vállalkozó meglehetősen rugalmas. A biogázüzemek és az építkezések miatt nagy az igény a szállítójárművekre. „Kedvelem a különböző munkakörülményeket” mondja Nadine Stepper. „Így nem csak fel meg le kell mennem.” Idén vesz majd részt a szívós gépkocsivezetőnő az első mezőgazdasági munkáiban. Ott az LM 0205 színkódú gépe egészen biztosan nem az egyedüli vetésizöld gép lesz.