Sajtóanyag

A CLAAS két új világrekordot tudhat magáénak a szemes kukorica betakarításban

8 óra alatt 1111 tonna és 12 óra alatt 1620 tonna szemes kukorica betakarításával a Yorkville-i Steward Farms Partnership gazdaság egy CLAAS LEXION 760 TERRA TRAC kombájnnal rögtön két új Guiness-világrekordot is felállított. 

Rekordkísérlet új körülmények között

2010-ben a Steward család már elért egy rekordot földjein tíz órás aratás során egy CLAAS LEXION-nal szemes kukoricában. Akkoriban a munka végén majdnem 1300 tonna terményt mért a mérleg. A LEXION 760 kombájnokon az elmúlt években sok mindent változtattak. Nagyobb motorteljesítmény, nagyobb magtartály és hatékonyabb hűtőrendszer tette az újabb rekorddöntési kísérletet egyszerűbbé, mint amilyen az 2010-ben volt. Ráadásul a CEMOS AUTOMATIC-kal egy egyedülálló és nagy teljesítményű kezelő támogató rendszer állt a LEXION-ban a rekordot megdönteni próbáló csapat rendelkezésére. Az összes cséplési beállítás elvégzése mellett a rendszer a CRUISE PILOT segítségével a menetsebességet is önállóan állítja be, ezzel biztosítva mindig az optimális kihasználtságot.
A követelmények is változtak. A Guiness Világrekord követelményei betakarítási rekordot csak nyolc és tizenkét órás munkánál engedélyeznek. A csapat úgy döntött, hogy mindkét kategóriában próbálkozik, így egyidejűleg megdöntik az eddig tartott tíz órás rekordot is. Így a 2008-as és a 2018-as értékeket is össze lehet hasonlítani.  

Rekord teljesítmény 135 tonna/óra

2018. szeptember 26-án, kicsivel 9 óra előtt indult a rekord kísérlet. A LEXION 760 TERRA TRAC egy 16-soros adapterrel dolgozott, Bob Steward-dal a kormány mögött. A körülmények nem igazán voltak ideálisak. A megelőző napon 12 mm eső esett. Az első félpótkocsi a kukoricát még 17-18 százalékos nedvességtartalommal szállította el. A legnagyobb kihívásnak a kellő számú teherautó biztosítása tűnt a termény folyamatos elszállításához.
Nyolc, tíz és tizenkét óra után a kombájnt teljesen kiürítették, és a terményt a tábla széléhez szállították, ahol aztán lemérték, hogy pontos köztes eredményeket kapjanak. Nyolc óra után 1111 tonna került a kocsira. További két óra elteltével a számláló 1379,35 tonnát mutatott. Ezzel a tíz órás rekordot be is állították, jó 6 százalékkal megdöntve az előző értéket. További két óra után a végeredmény 1619,8 tonna lett. A LEXION 760 TERRA TRAC ezzel a rekordkísérlet alatt óránként közel 135 tonna terményt takarított be, azaz 12 percenként megtöltött egy egész teherautót.