Sajtóanyag

Három ezüst a CLAAS innovációkért

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) az Agritechnica keretein belül három CLAAS fejlesztést tüntetett ki ezüstéremmel. Az APS SYNFLOW WALKER-rel, amely a LEXION szalmarázóládás modellek új cséplőszerkezete, és a CEMOS AUTO CHOPPING-gal, amely szalmaszecskázó automatikus beállításáért felel, rögtön két ezüst is hullt az új LEXION sorozatra. A harmadik érmet a CEMOS AUTO PERFORMANCE kapta, amely a JAGUAR silózóban szabályozza a motorteljesítményt és a menetsebességet.

Ezüst az új LEXION sorozat új cséplőszerkezetéért

Az APS SYNFLOW WALKER-rel a LEXION 6000 és 5000 sorozatok új mércét állítanak a szalmarázóládás kombájnok cséplési és leválasztási teljesítménye terén. A teljesen új cséplőszerkezet tartalmaz egy 450 milliméter átmérőjű gyorsítódobot, egy tíz verőléces, 755 milliméter átmérőjű cséplődobot és egy 600 milliméter átmérőjű kiegészítő leválasztódobot az utóverő dob előtt. A cséplőszerkezet szélessége a 6000-es modelleknél 1700 mm, az 5000-es modelleknél 1420 mm. A nagyobb dobátmérők kisebb átfogási szögeket eredményeznek, 132° a cséplődobnál, illetve 116° a leválasztódobnál. Ez, a szinkronizált dobfordulatszámokkal együtt, egyenes vonalú, terményt kímélő és üzemanyag-takarékos terményáramot tesz lehetővé. A tényleges leválasztófelület 3,18, illetve 2,66 m2.

Minden terményfajtához és bármely betakarítási körülményhez történő gyors alkalmazkodást az biztosítja, hogy a dobok alatti cséplő- illetve leválasztó kosarakat párhuzamosan és hidraulikusan lehet a CEBIS-ben állítani. Túlterhelés elleni védelem védi a rendszert az eltömődésektől. A cséplőkosár előtt egy hatásnövelő dörzslécet lehet a terményáramba behajtani. Ezzel a cséplés agresszivitását nagyon finoman szabályozhatjuk, például a toklászos árpa hatékony cséplésénél. A dörzsléc, mint ahogy a cséplőszerkezet minden más paraméterének vezérlése is, a CEMOS AUTOMATIC-ba van integrálva. Oldalról a cséplőkosár is hozzáférhető, így a cseréje egyszerűen elvégezhető. A percenként 160 és 920 közötti dobfordulattal az APS SYNFLOW WALKER minden csépelhető terményhez alkalmas. 

A CEMOS AUTO CHOPPING üzemanyagot takarít meg, és optimalizálja a szalmaszecska minőségét

A CEMOS AUTO CHOPPING rendszer, a LEXION sorozat egy másik fejlesztése, szintén ezüstöt ért az Agritechnicán. A rendszer folyamatosan érzékeli a szalma nedvességét és mennyiségét a betakarítás során, és az ellenkések és a dörzsbetét pozícióját automatikusan a szalma aktuális állapotához igazítja. Így akár 10% üzemanyag is megtakarítható. A gépkezelőnek csupán azt kell megadnia a CEBIS terminálon, hogy a legmagasabb szalmaminőséget szeretné elérni vagy leghatékonyabban szeretne dolgozni.

A CEMOS AUTO PERFORMANCE szabályozza a motorteljesítményt és a sebességet

A CEMOS AUTO PERFORMANCE funkcióval a JAGUAR állandóan tartja a beállított fordulatszámot, és a betakarított termény mennyiségének megfelelően szabályozza a motorteljesítményt és a sebességet. Növekvő terménymennyiségnél először megnöveli a motorteljesítményt, majd csökkenti a menetsebességet.

Kevesebb terménynél automatikusan csökken a motorteljesítmény. Így állandó marad a fordulatszám, nem lesznek kiugró teljesítménycsúcsok. Mindez egyenletes terményáramot eredményez nagy üzembiztonság és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett. A gépkezelőt a rendszer különösen a megterhelő betakarítási helyzetekben jelentősen tehermentesíti.