TRENDS magazin

Mindenes a szőlőhegyen

A különleges növénykultúrákban többféle munkafolyamatot kell egymással kombinálni. Ilyenkor nagy a hidraulika terhelése. Sok keskeny nyomtávú traktor el is jut az ilyen munkák során a teljesítményhatárára.

A szőlőművelésnél tipikus frontfüggesztésű eszköz három, négy vagy több kihelyezett hidraulikakört igényel, sokszor kiegészítő, elektronikus kapcsolási lehetőséggel. És ha még egy további, hátsó függesztésű eszközt is kell működtetnünk a mechanikus talajmunkákhoz, akkor óriási könnyebbség egy intelligens rendszer, mely az irányításban és a kezelő tehermentesítésben segít. Ilyen rendszert kínál a Clemes cég a C-Control Premium, illetve a Clemens CMOTION szeleptömb kifejlesztésével. A munkaeszközök irányítása egy multifunkciós joystick-kal és egy digipottal (Digitális potenciométerrel) történik. Ráadásul az olyan traktorfunkciók, mint a motorfordulatszám, a terhelés alatt kapcsolható fokozatok, elektronikus munkahenger-szabályzás (EHR) vagy a TLT-meghajtás is kezelhetők.
Ezt a traktor hidraulikaszivattyúja látja el. Akár három úszóállásos szelepet és maximum hét kettős működésű szelepet, két nyomásmentes visszafolyó ágat és két hárompólusos csatlakozó aljzatot lehet a tömbbe integrálni.  

Fordulókra készen

A nyomógombra programozás legnagyobb előnye a fordulómenedzsment. A munkaeszköz-mozgás és az elektronikus jelek alapján „megtanulja” a munkaeszköz munkájának folyamatát, és utána ezt már csupán gombnyomással be és ki lehet kapcsolni. Egy ilyen munkafolyamatot jelenthet például, hogy a frontfüggesztés úszóhelyzetbe kerül, a szélességállítás munkahengere munkahelyzetbe áll, és a lapos kapa mágneses szelepének elektronikus jelére kinyílik. Majd lesüllyed a mulcsozó munkahenger-szabályzása, bekapcsol a TLT és az előre beállított értékre nő a motorfordulatszám. Akár tíz felprogramozott munkaszakaszt lehet a C-Controlba felprogramozni, majd újra előhívni.
A gyors szervizre is előkészültek a Clemens mérnökei. Mobilhálózaton keresztül, egy távkarbantartó egységgel, közvetlenül tudja a Clemens a hibakódot leolvasni, majd az ügyfélnek javaslatokat tenni.

NEXOS három kedvező méretben

Hogy a traktor boldoguljon a szőlőhegyen, a NEXOS változatok méretei különbözők. A VE modell 1 méteres külső szélességével befér az egészen szűk sorokba, a VL modell az 1,26 méteres külső szélességtől a szélesebb szőlősorokhoz ajánlott, s a gyümölcsösökbe az F modell való, 1,45 méteres külső szélességtől. Miniden NEXOS modell a legújabb PROACTIVE hídrugózással szerelt.