TRENDS magazin

Ragyogó tulipánmezők

Április közepétől május közepéig Észak-Hollandiában hatalmas tulipánmezők ragyognak. Azonban a virágzás előrehaladtával az egyik tulipánágyat a másik után „fejezik le”. Ezt miért teszik, azt Siem Munster tulipántermesztő magyarázza el nekünk.

„Ebben a régióban a tulipánokat a tulipánhagyma szaporítása miatt ültetjük. A növényeket le kell fejeznünk, hogy a rákövetkező hetekben a növények fotoszintézisből nyert teljes energiájukat a hagymaképzésre fordítsák.” magyarázza Siem Munster tele szenvedéllyel. Ahogy az egyik tulipánágyás virágba borul, első lépésben kézzel kiválogatjuk a beteg és a nem megfelelő színű példányokat. Ezután egy géppel végigmegyünk az állományon. Ez egy kis traktor, ami lefejezi a virágokat és a lekaszált virágot az ágyás mellé szórja.

36 hektár tulipánhagyma termelés

Siem Munsters kerti- és szántóföldi növénytermesztő gazdasága az észak-hollandiai Polder Wieringermeer-nél található, Slootdoorp település határában, kerek 5,5 méterrel a tengerszint alatt. Nagyapja 1934-ben az úttörők közé tartozott, aki itt, az IJsselmeer (IJssel-tó) szárazabb részén mezőgazdasági üzemet alapított. Már ő is termesztett tulipánhagymákat 2 hektáron, és időközben a kezdeti kisebb próbálkozás komoly üzemmé fejlődött.
Unokája ma közel 40 hektáron gazdálkodik. A területen hat tulipánföld található, hatéves vetésforgóban vetőburgonyával, legelővel és ugarral. Ezen túlmenően a 42 éves gazda további 30 hektár gyepterületet bérel a tulipánhagyma előállításához. Hat állandó dolgozó, illetve számos idénymunkás bizonyítják, mennyire munkaigényes a tulipánhagyma termesztése. A géppark számos speciális gépet magába foglal, mint amilyen például a tulipánkasza is, de ezeken kívül több CLAAS traktort is használnak: három ARION 440-et, amelyből kettőt homlokrakodós munkára alkalmaznak, egy ARION 550-et, és egy AXION 810-et. „jók a tapasztalatain a vetésizöld gépekkel, ráadásul a helyi kereskedőnk, a Hoekenga Mechanisatie cég nagyon jó szervizszolgáltatást nyújt.” indokolja meg Siem Munster, miért dolgozik ennyi CLAAS traktor a gazdaságban.  

Évente új színek és formák

Hollandiában összesen körülbelül 12 000 hektáron termesztenek tulipánt. A termelés Észak-Hollandiában, a tengerpart mentén koncentrálódik. Itt ideálisak a körülmények: a tengerparti szél segít a levéltetvek ellen, ráadásul az agyagos talajok vízellátása is jó. Az éghajlatot többnyire enyhe téli hónapok és nem túl forró nyarak jellemzik, ami megfelel a tulipánoknak is, mivel azok a legjobban 0 és maximum 23 ° C közötti hőmérsékleten virágoznak.
„Hogy a tulipánok mindig vonzók legyenek a vevők számára, minden évben új színekkel és formákkal kísérletezünk, ismert és új fajták keverékét ültetjük el.” meséli Siem Munster az ültetendő növények kiválasztásáról. A legelő a tulipán ideális előnövénye, és a búza is megfelelő. Ültetés előtt, ami októberben történik, a talajt először feltörjük, majd ásógéppel mélyen átdolgozzuk. Ezeket a munkákat a Munster gazdaságban az AXION 810-zel végzik. A valódi ültetés közvetlenül ezután történik egy kombinált munkamenetben az ARION 550-nel. Ez a gépkapcsolat a tulipántermesztésben laikus szemlélők számára szokatlan: a traktor fronthidraulikája által működtetett talajmaró a magágyat még egyszer előkészíti, a traktor hátulján az ültetőgép dolgozik, a traktor tetején pedig egy nagy tartály található az ültetésre váró növényeknek.
Hektáronként közel 8 tonna virághagymát tesz le a gép alsó és felső hálóval együtt a földbe. A hálónak a következő év júniusában, a hagyma elszámolásánál van szerepe. Ekkor hektáronként 25-30 tonna virághagymát szednek ki egy géppel a hálóval együtt a földből, úgy, hogy a háló miatt csak kevés föld tapad rájuk.

8 millió levágott tulipán a melegházból

A betakarítási mennyiségeket a tulipántermesztők nem tonnában, hanem a betakarított virághagymák számában mérik. „Rendszerint 400 000 és 500 000 hagymát takarítunk be hektáronként.” mondja Siem Munster. A betakarított mennyiség felét köztes értékesítőkön keresztül, exportra adja el, a másik felét saját melegházaiban használja fel. Ezekben 6000 m2-en, minden szezonban körülbelül 8 millió vágott tulipánt termeszt, hogy a szezon alatt speciális aukciós házakon keresztül eladja azokat speciális virágkereskedőknek a világ minden tájára.

Szezonban 5000-6000 látogató

„Családom és munkatársaim számára a világ ezen idő alatt kizárólag ezek körül a fantasztikus virágok, a tulipánok körül forog! Ezekkel a növényekkel bevihetjük a tavaszt a házba, boldognak érezhetjük magunkat. Mi kell ennél több?!” mesél lelkesen Siem Munster a munkájáról. Hogy ezt az örömöt a vevőknek is átadja, a Munster család nyaralók és lakókocsi kemping helyek kiadása mellett több, a tulipánokkal kapcsolatok rendezvényt is szervez.
Így szezonban, március 15. és május 10. között számos nemzetközi látogatócsoport, összesen 5-6000 fő érkezik a gazdaságba. Őket Munster úr felesége, Sandra és munkatársai gardírozzák – kívánság szerint süteménnyel és kávéval is készülve. A tulipános túra során a vendégek mindent megtudhatnak a liliomfélékről, közvetlenül a növény mellett állva.
Egy másik nagy rendezvény szeptember első hétvégéjére esik minden évben: egy termelői piac, ahol közel 40 helyi termelő mutatja be specialitásait a fokhagymától, töktől és epertől kezdve a bio-sajtokig és cserepes növényeikig. Csak ezen a hétvégén 4-5000 látogató érkezik a gazdaságba.  

Nézze meg a Tractorspotter videóját a tulipán kaszálásáról: https://www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=RKsUW-Vuhl0
Vagy – szintén a Tractorspotter jóvoltából – a teljes tulipán növénytermesztési műveletet is végigcsodálhatja: https://www.youtube.com/watch?v=Z_CYJO2rbsg
Speciális felhasználásra keres traktorokat? Vegye fel a kapcsolatot a CLAAS Gépüzletág területileg illetékes kollégáival!

Szöveg: Vas Magdolna marketingkommunikációs menedzser
Forrás: TRENDS 2019/3